Tratamentul cu toxina botulinică (Botox) în Clinică Estetică – Injectare botox
Cui se adresează Injecțiile cu Botox?
Injecțiile cu Botox se adresează ridurilor faciale de expresie, de încordare, de vârstă sau celor rezultate ca urmare a expunerii exagerate la soare (ultraviolete).
Odată cu avansarea în vârstă, pielea tinde să-și piardă din proprietățile sale.
Astfel se produc modificări la nivelul fibrelor de colagen ce determina pierderea elasticității și apariția ridurilor. Desigur și alți factori contribuie la alterarea structurii tegumentului, cum ar fi: stresul, fumatul, expunerea la soare, alimentația, tulburările hormonale, îngrijirea defectuasă, toate acestea conduc la accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii. În plus, stările emoționale inerente comportamentului uman: râsul, plânsul, încruntarea, provoacă numeroase riduri de expresie, care se accentuează cu înaintarea în vârstă.
Toxina botulinică (Botoxul) a revoluționat universul procedurilor cosmetice. Prin utilizarea acesteia se produce o relaxare a musculaturii mimicii responsabile de producerea ridurilor faciale. Substanța a fost aprobată de către FDA (Food & Drug Administration USA) în 1979, inițial pentru tratamentul strabismului, apoi în 1989, în tratarea blefarospasmului sau spasmului facial. Din 2003 a fost aprobată utilizarea Botoxului în scop cosmetic.
Efectul de întinerire dat de „Botox” se datorează acțiunii selective a substanței asupra unor porțiuni ale mușchilor mimicii faciale. Rezultatul constă în atenuarea sau chiar dispariția temporară a acestora, efectul instalându-se într-un interval de 3-10 zile și persistând între 4-6 luni. Astfel față dumneavoastră va avea un aspect mai odihnit, mai proaspăt, mai întinerit. Totodată pot fi corectate unele asimetrii ale sprâncenelor sau gurii, corzile inestetice ale gâtului, bărbia încrețită, etc.
Procedura este simplă și constă în efectuarea mai multor înțepături foarte fine și deobicei nedureroase la nivelul zonelor pe care dorim să le tratăm. Înaintea injectării se aplică o crema anesteziantă, pentru ca durerile să fie minime. Tratamentul nu necesită perioade de recuperare sau retragere din viață socială. Este recomandat însă ca pacientul să nu stea întins, să nu se aplece și să nu maseze zonele tratate timp de 4 ore după tratament.
Ridurile foarte accentuate pot beneficia complementar de o “umplere” din profunzime, cu “fillere” de tip acid hialuronic. Astfel efectul rejuvenant este mai evident și mai stabil în timp.
O altă utilitate dovedită a injecțiilor cu Botox se regăsește în tratamentul transpirației excesive de la nivelul axilelor, palmelor și plantelor.
Procedura se efectuează în cabinet și de regulă nu necesită anestezie, dar la cerere se poate folosi o cremă cu efect anestezic local.
Contraindicațiile tratamentului cu toxina botulinică sunt reprezentate de : boli neuromusculare (miastenia gravis), boli autoimune, sarcină, alăptare, tulburări ale coagulării, etc.
Complicațiile asociate cu injectarea în scop estetic a Botoxului sunt excepționale și tranzitorii. Unele neajunsuri au fost semnalate ca urmare a folosirii improprii a substanței sau difuzării acesteia de la locul injectării. Acestea pot fi reprezentate de: ușoare asimetrii, ptoză, aspect imobil al feței. Aceste fenomene pot fi corectate sau/și vor dispărea în timp, în totalitate. De aceea este necesar, ca tratamentul cu toxina botulinică în scop cosmetic, să fie realizat de un specialist experimentat.