Abdominoplastia

Clinica Dr. Marinescu » Corp » Abdominoplastia
Generalități:

Este metoda chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele și grăsime, așa numitul „șorț abdominal”  de la nivelul abdomenului inferior.

Intervenția chirurgicală îmbunătățește semnificativ aspectul taliei, eliminând  vergeturile, pielea încrețită și cicatricile inestetice situate sub ombilic. Se obține astfel o evidentă aplatizare a abdomenului.

În aceeași etapă chirurgicală se pot rezolva și anumite defecte ale peretelui abdominal, prin cură chirurgicală a diferitelor tipuri de hernie sau prin ranforsarea pe linia mediană a mușchilor drepți abdominali. 

Indicații:

Se adresează acelor persoane (femei și bărbați) care prezintă un surplus tegumentar și de grăsime în regiunea abdomenului inferior, ce nu a putut fi îndepărtat prin exerciții fizice sau dietă.

De regulă, candidații ideali pentru acest tip de operație sunt: femeile cu sarcini multiple ai căror mușchi abdominali au devenit hipotoni, iar pielea și-a pierdut elasticitatea, permițând astfel apariția unui exces tegumentar și adipos în regiunea abdominală; persoanele ce au suferit o pierdere excesivă în greutate; persoanele care prezintă în afara „șorțului” abdominal, vergeturi și cicatrici situate sub ombilic.

Contraindicații: 

Femeile ce intenționează să mai aibă o sarcină, deoarece în perioada gravidității, mușchii verticali ai abdomenului refacuti în timpul intervenției, pot fi despărțiți din nou. Deasemenea, dacă pacienta/ul dorește să slăbească, este recomandat să fie amânată intervenția chirurgicală, până la stabilizarea rezultatelor regimului dietetic.

Maladiile cronice coexistente trebuie atent evaluate, pentru ca  intervenția + anestezia, să nu prezinte risc major pentru pacient.

Intervenția chirurgicală:  

Se realizează sub anestezie generală. Pacienta/ul nu trebuie să mănânce sau să bea lichide cel puțin 8-9 ore înainte de operație. Intervenția chirurgicală durează între 2 – 6 ore, în funcție de complexitatea cazului. Tehnica uzuală constă într-o incizie realizată în partea inferioară a abdomenului sub linia chilotului, și o a doua incizie în jurul ombilicului. Se pot decola astfel tegumentul și țesutul celular subcutanat până în vecinătatea rebordurilor costale. În această etapă se pot ranforsa mușchii abdominali pe linia mediană, întărindu-se astfel peretele musculo-aponevrotic abdominal și rezultând o talie mai îngustă.

Se îndepărtează apoi în bloc, tot tegumentul subombilical împreună cu țesutul adipos. Se realizează apoi repoziționarea ombilicului. Deobicei se montează 2 tuburi de dren timp de 24 – 48 ore.

Spitalizarea: 

Este în medie de 1-3 zile. Pacienta/ul va primi medicație anticoagulantă, antiinflamatorie, antialgică și antibiotică.

Pacienta/ul va trebui să stea cu coapsele în ușoară flexie pentru a reduce tensiunea în regiunea abdominală.

Se va încerca mobilizarea cât mai rapidă a pacientei/ului pentru evitarea complicațiilor trombo-embolice. Pacienta/ul va purta o burtieră specială, supraelastică timp de 4 – 6 săptămâni postoperator. Firele de sutură se scot deobicei la 14 – 16 zile postoperator. După această perioada, pacienta/ul va putea face baie.

Temporar pot există senzații de arsură sau amorțeală a tegumentului abdominal. 

Pacienta/ul își va putea relua activitățile curente după 10 – 14 zile postoperator.

Activitățile fizice intense pot fi reluate la 2 – 3 luni după operație. 

Rezultatul final poate fi evaluat la aproximativ 6 luni.

Pentru menținerea rezultatului final, pacienta va trebui să urmeze o dietă igieno-dietetică echilibrată și să urmeze un program regulat de exerciții fizice.

Se recomandă evitarea expunerii la soare a cicatricilor postoperatorii timp de 6-12 luni de zile după operație. 

Complicații:

Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală de anvergură și uneori pot apărea complicații specifice oricărei operații: reacții alergice, infecții, sângerări, hematoame, seroame, tromboze, hipoestezii, necroze cutanate, asimetrii care pot fi corectate ulterior. 

Pentru a beneficia de un rezultat optim, se recomandă stabilizarea greutății corporale înainte de intervenția chirurgicală.

Eliminarea excesului de țesut adipo-cutan, duce la un aspect al abdomenului mai plat,  mai ferm dar și la îngustarea taliei.