Tratamentul chirurgical al ginecomastiei

Clinica Dr. Marinescu » Sâni » Tratamentul chirurgical al ginecomastiei
Mărirea de volum a glandei mamare la bărbați este denumită ginecomastie.
Constatarea acestui fenomen are uneori un impact psihologic nedorit, subiecții căutând sprijin medical pentru rezolvarea acestei probleme. Ginecomastia poate fi uni sau bilaterală. Cauzele afecțiunii pot fi uneori identificate în disfuncții endocrine și acestea se corelează cel mai des cu perioada de pubertate a pacienților. Ginecomastia poate fi asociată și cu supraponderabilitatea, situație în care, după pierderea excesului adipos, volumul sânilor rămâne mai mare și generează insatisfacții legate de aspectul fizic, cu unele consecințe în plan afectiv și socio-profesional.

Când se constată o mărire de volum a glandei mamare, uni sau bilaterală, este necesar un consult medical imediat, pentru a identifica și exclude cauzele tumorale (benigne sau maligne), ce au adesea localizare la acest nivel.

Decizia intervenției chirurgicale este luată după o examinare clinică judicioasă, incluzând la nevoie consulturi interdisciplinare. Desigur, în absența unor indicii patologice, dorința pacientului de dobândire a unui aspect plăcut al toracelui va fi respectată. În cazul persoanelor (foste) supraponderale, se intervine într-o perioadă de stabilitate, cu constantele biologice normale. Este benefică activitatea fizică pentru tonifierea musculară și cutanată în zona pectorală.

Intervenția constă în îndepărtarea volumului excedentar, cu păstrarea intactă a areolei (zonei circulare pigmentată, centrată de mamelon/sfârc). Cicatricea este semicirculară, pe conturul areolei și în unele cazuri se poate prelungi ușor către axilă. În cele mai multe cazuri (volum moderat), cicatricea devine aproape insesizabilă.

Anestezia poate fi locală sau generală. Durata intervenției, bilateral este de cca 1-1.30h. În unele cazuri se aplică tuburi de dren fine, pentru un control riguros al posibilelor acumulări sanguine. Un pansament elastic, ușor compresiv va fi aplicat pentru câteva zile. Firele se extrag după 7-9 zile sau se resorb spontan, când se folosesc fire resorbabile.

Complicațiile sunt cele specifice oricărei operații (sângerare, infecție, necroze tegumentare, etc), dar ele pot fi prevenite prin acuratețe chirurgicală și antibioterapie postoperatorie. Pot apărea de asemenea, modificări ale sensibilității locale (inclusiv la nivelul complexului areolo-mamelonar) care de obicei sunt tranzitorii.

Postoperator sunt îngrijiri obișnuite, specifice tipului de operație. Pacientul va purta permanent o bustieră elastică timp de 4 săptămâni.

Vindecarea se realizează în 7-10 zile, cu limitarea unor activități fizice ce solicită excesiv brațele.

Satisfacția
pacienților este reală și completă în marea majoritate a cazurilor noastre.