Reducția mamară (micșorarea sânilor)

Clinica Dr. Marinescu » Sâni » Reducția mamară (micșorarea sânilor)
Operația este indicată în cazul sânilor voluminoși și/sau ptozați („căzuți”).

Hipertrofia mamară este termenul folosit pentru sănii voluminoși, dar peste anumite limite vorbim de gigantomastie. Această stare poate fi constituțională, devenind evidență la pubertate, sau poate apărea că urmare a mai multor sarcini sau prin creșteri ponderale excesive. Indiferent de cauză, volumul exagerat al glandelor mamare, induce cu vârstă, suferințe sau chiar maladii asociate, cum ar fi: modificări de spondilartroză la nivelul coloanei vertebrale cervico-dorsale, dureri în zona umerilor, „șanțuri” prin amprentarea bretelelor de la sutien, diferite infecții cutanate în zona de sub sâni, provocate de transpirație abundență și dificultăți de igienă. Nu rareori, sănii voluminoși crează un disconfort major în alegerea îmbrăcămintei sau/și în exercitarea unor activități curente.

Indicația operatorie se stabilește de către chirurgul plastician, după o serioasă evaluare a stării de sănătate a pacientei și în acord cu medicul specialist anestezist. Operația este una de durată (2-3 ore) și prudența medicală trebuie să prevaleze asupra interesului pur estetic. Necesită anestezie generală.

Intervenția constă în îndepărtarea unei mase de țesut mamar (glandular și adipos), realizându-se astfel un sân mai mic, poziționat corespunzător standardelor estetice pentru regiunea mamară dar și în acord cu așteptările pacientei. Consultul preoperator trebuie bazat pe prezentarea cât mai completă și obiectivă a scopului și rezultatelor previzibile ale operației. Hipertrofia mamară peste medie și gigantomastia, prin potențialul lor de a genera patologie asociată, chiar invalidantă, cu indicație medico-chirurgicală francă.

Tehnicile operatorii sunt diferite în funcție de mai mulți factori clinico-anatomici. În cazul unor hipertrofii moderate, intervenția se poate efectua prin incizii mai reduse (periareolare și/sau verticale). În hipertrofiile mari, cu importantă ptoză mamară, cicatricea periareolară se asociază și cu o cicatrice în ”T” inversat, mai mare sau mai mică. Areola mamară poate suferi o micșorare a suprafeței, dar în aproape toate cazurile, ea va fi translată (mutată), într-o nouă locație, mai sus (ascensionare,liftare). Modificări ale sensibilității la nivelul complexului areolo-mamelonar sunt posibile.

Postoperator suportabilitatea este bună, spitalizarea fiind de12-24 ore, în funcție de reluarea și stabilizarea funcțiilor fiziologice după anestezia generală. Sănii sunt imobilizați într-o bustieră specială, ce reduce semnificativ durerea și potențează o vindecare fără incidente.

Complicațiile ce pot apărea sunt legate în special de eventuale tulburări în vascularizarea areolei și, mai rar, în glanda remodelată. Acestea trebuie sesizate cât mai precoce și intervenit pentru remedierea lor. Se mai pot semnala acumulări de sânge sau ser ce trebuiesc evacuate imediat, tulburări de sensibilitate, cicatrici inestetice. Infecțiile sunt complicații posibile, dar ele trebuie prevenite prin acuratețea tehnicii operatorii și prin administrarea medicației antimicrobiene, per și postoperator.

În absența complicațiilor, vindecarea se produce în 10-14 zile, când se scot și firele de sutură. De asemenea, este posibilă o revenire în viață socio-profesională după acest interval.

Monitorizarea cicatricilor este necesară, iar remedierea unor defecte de cicatrizare, se face după o perioadă, de minim 6-8 luni postoperator.