Ridicarea sau lifting-ul mamar

Clinica Dr. Marinescu » Sâni » Ridicarea sau lifting-ul mamar
Este operația indicată în ptoză mamară (sâni „căzuți”).

Ptoza mamară – constă în deplasarea sânilor (căderea), în poziție inferioară, în grade diferite. Se însoțește uneori și de inegalitate (asimetrie) de volum. Factorii cauzali pot fi: scăderea ponderală repetată sau drastică, volumul exagerat, alăptarea, vârstă sau pur și simplu, o stare constituțională, concretizată prin calitatea precară a țesutului de susținere de la nivelul pielii (fibre de colagen și elastice). Uneori pot fi prezente și vergeturile.

Operația se face la solicitarea pacientei. Această va fi atent examinată clinic, se vor efectua măsurători specifice, și în funcție de acești parametri, se va propune tehnică chirurgicală.
Aceasta este aleasă în raport cu gradul ptozei și formă /volumul sânului. Când se are în vedere nu numai ridicarea, ci și remodelarea sânului, pentru un rezultat cât mai armonios, se poate lua în discuție și nevoia de a “suplimenta” materialul existent, cu implante mamare. Alegerea formei și dimensiunii implantului se face în urmă unor măsurători riguroase, coroborând factorii clinico-anatomici cu dorința pacientei, fără a eluda limitele tehnice ale operației.
Operația se efectuează de regulă cu anestezie generală, dar sunt și cazuri în care se poate administra anestezie locală. Este bine tolerată de majoritatea pacientelor și nu este urmată de dureri sau impotența fuctionala de durată.
Sănii sunt imobilizați într-o bustieră specială, ce reduce semnificativ durerea și potențează o vindecare fără incidente.

Spitalizarea este de 6-12-24 ore, în funcție de tipul de anestezie.

Cicatricile pot fi, în funcție de gradul ptozei și volumul sânului: periareolare, deci puțin vizibile sau chiar insesizabile, verticale sau/și în formă de “T” inversat. Aceste detalii se stabilesc în timpul consultației preoperatorii. Abordarea unei tehnici se face cu acceptul explicit al pacientei, după completa informare.

Complicațiile sunt rare. Acestea pot fi reprezentate de: hematoame, seroame, tulburări de sensibilitate, necroze, infecții, cicatrici inestetice.

Rezultatele sunt bune și stabile în timp, în absența unor factori perturbatori cum ar fi: slăbiri/îngrășări repetate, calitate precară a fibrelor elastice și de colagen ale pielii, etc.
Operația nu rezolvă decât parțial problema vergeturilor, respectiv pe cele localizate în acea porțiune de piele care se îndepărtează când se remodelează/lifteaza sânul.