Liftingul facial

Clinica Dr. Marinescu » Față » Liftingul facial
Intervenția chirurgicală cunoscută și sub numele de ritidectomie are rolul de a repoziționa tegumentul ptozat („ căzut “) de la nivelul feței și gâtului. Acest lucru se poate realiza prin îndepărtarea (excizia) excesului tegumentar de la acest nivel, suspensia și repoziționarea lui. Operația se adresează de regulă persoanelor cu vârstă cuprinsă între 40 – 70 ani, dar nu numai.

Tipuri de lifting facial

  • Liftingul cervico-facial – presupune remodelarea și reantinerirea regiunilor pomeților, bărbiei și a gâtului.
  • Liftingul frontal – presupune întinderea tegumentului de la nivelul regiunii frontale, temporale, și ridicarea implicită a sprâncenelor.

Operația poate fi realizată cu anestezie generală sau anestezie locală, potențată cu sedare intravenoasă. Timpul intervenției este estimat la aproximativ 3-4 ore. Înainte de a efectua această operație, va fi evaluată complet starea dvs. de sănătate.

Tehnică chirurgicală constă în realizarea unor incizii discrete (ascunse în par și pliurile naturale ale fetei) la nivelul regiunii tâmplelor, urechilor și în unele cazuri a părții superioare a frunții. Tegumentul se decolează ( se desprinde) de la nivelul structurilor faciale, se întinde și repoziționează, iar excesul se excizeaza fără a modifica radical expresia fetei. În același timp chirurgical se poate acționa și asupra regiunii frontale, a pleoapelor, a gâtului sau a bărbiei.

După operație, pacienta va purta un pansament facial.
Postoperator, la nivelul feței și gâtului apar în mod normal echimoze (vânătăi) și edem moderat (umflături). Acestea dispar după aproximativ 5-7 zile. Firele de sutură sunt îndepărtate deobicei la 7 zile postoperator.
După 3-4 săptămâni, tegumentul începe să-și revină la normal.

Complicații

Hemoragiile, hematoamele, parezele faciale, necrozele tegumentare și infecțiile sunt complicații posibile. Sunt semnalate deasemenea, tulburări de sensibilitate tranzitorii (trecătoare), care în majoritate, se remit în 1-3 luni. Uneori evoluția cicatricilor poate fi nedorită, fiind de tip cheloid sau hipertrofic. Acest aspect poate fi corectat ulterior (după minimum 6 luni) prin intervenții minore.

În lipsa complicațiilor, evoluția este constant favorabilă și pacienții își pot relua activitatea după aproximativ 10-14 zile. În această perioada este contraindicat efortul fizic excesiv, expunerea la soare, expunerea la temperaturi extreme (cald/frig), consumul de alcool, fumatul.
Efectul de întinerire al unui lifting este estimat la minimum 6-8 ani, acesta putând fi îmbunătățit/prelungit și prin tehnici adjuvante, tip: botox, ac.hialuronic, mezoterapie, peeling facial.